To nie jest oficjalna strona szwajcarskiej firmy VIANESSE AG - producenta drażetek prebiotycznych oraz koktajlu modelującego sylwetkę.

PREBIOTYKI


Prebiotyk to substancja obecna lub wprowadzana do pożywienia w celu stymulacji rozwoju prawidłowej flory jelit, poprawiająca w ten sposób zdrowie. Prebiotykiem może być naturalny składnik diety np. skrobia, błonnik pokarmowy lub dodatki do żywności o charakterze prozdrowotnym czyli dobrze znane suplementy diety.

Prebiotyk w odróżnieniu od probiotyku nie zawiera żadnych mikroorganizmów, a jedynie substancje stymulujące. Prebiotyki to nietrawione – oporne na działanie enzymów trawiennych w przewodzie pokarmowym – składniki żywności, które korzystnie oddziałują na organizm przez selektywną stymulację wzrostu lub aktywności jednego rodzaju lub ograniczonej liczby bakterii w okrężnicy i w ten sposób poprawiają zdrowie organizmu. Tymi substancjami mogą być białka, tłuszcze, oligo- lub polisacharydy, które nie ulegają trawieniu i w formie niezmienionej docierają do światła jelita, by tam rozwijać swoje działanie.

Prebiotyki ulegają fermentacji w przewodzie pokarmowym organizmu za sprawą działania mikroflory jelitowej, w procesie tym powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe: masłowy, propionowy i octowy oraz niskocząsteczkowe produkty przemiany materii (diacetyl), kwas 2-pirolidono-5 karboksylowy, bakteriocyny, a także pochodne tlenu. Efekt prebiotyczny obserwowany jest przy dawce 4-8 g prebiotyku na dzień.




Koncept żywieniowy | Produkty | Prebiotyki | Tabletki | Koktajl | Drażetki prebiotyczne | Koktajl regenerujący | Skład
Odżywianie | Odchudzanie | Oczyszczanie | Odtruwanie | Cellulit | Grzyby Candida | Bakterie Bifido
Plan marketingowy | Cennik | Współpraca | Dołącz do nas | Kontakt